rengör hemmet fritt från bakterier och baciller

6 av de saker med mest bakterier i ditt hem – Så steriliserar och rengör du dem

Det är i stort sett omöjligt att rengöra varje enskild del i ett hem varje vecka, såvida du inte har en städerska som bor hemma hos dig. Men det betyder inte att du kan ignorera vardagliga saker som du kommer i kontakt med eftersom de kan ha stora mängder bakterier och baciller på sig. Här är en snabb lista på 6 saker som du förhoppningsvis är uppmärksam på och steriliserar och rengör oftare från och med nu.

Bakterier i disktrasor och svampar

Detta är två saker som du med stor sannolikhet använder hela tiden. Oavsett om det är för att diska eller torka upp något du spillt på bordet så är de det första du sträcker dig efter. På grund av det så samlar de på sig en stor mängd bakterier och baciller som du behöver ta hand om. Antingen kan du byta ut dem regelbundet eller låta dem bada i desinficerande lösningar. Du kan också blöta ner dem och lägga dem i mikrovågsugnen under några minuter. Det dödar de allra flesta bakterier som är lagrade på dem.

Baciller på gamla tandborstar

Tanken på att din tandborste har bakterier på sig är kanske inte så tilltalande, men det är faktiskt sant. Dessa saker samlar upp bakterier direkt ur munnen på dig, för att inte nämna de bakterier som flyter runt i ditt badrum. För att hålla tandborstarna säkra bör du tvätta dem med varmt vatten efter varje användning och låta dem lufttorka. Stäng inte in tandborsthuvudet i en sluten miljö eller liknande förutom när du behöver skydda dem då du reser.

Rengör smutsiga badrumshanddukar fri från mögel och elaka bakterier

Den fuktiga luften i badrum är en ideal miljö för mögelsporer att växa på dina handdukar. Det är därför bäst att se till så dina handdukar torkar snabbt efter varje användning. Överväg väggmonterade hängare istället för krokar. Du kan också ta in dem i ett uppvärmt rum så de torkar snabbare.

Rengöring av mattor

Smulor, lera från dina fötter, hår från husdjur och en hel mängd andra saker hamnar i dina mattors fibrer. Förutom att dammsuga varje vecka så bör du punktrengöra och tvätta mattor vid behov. Det är en bra idé att anlita en rekommenderad städfirma i Göteborg som kan rengöra dem på djupet två gånger om året. Det är enda sättet att se till så de verkligen är steriliserade.

Sterilisera elektronikprylar och accessoarer

Tangentbord, surfplattor, fjärrkontroller och telefonskärmar: de är alla täckta i massor med baciller. Enligt städexperter så har dessa saker mer bakterier per kvadratcentimeter än en toalettsits. Du bör använda finvävda mikrofiberdukar tillsammans med antibakteriella rengöringsmedel för att sterilisera dem.

Bakteriehärd i handväskor

Din handväska används säkert på många ställen: restauranger, kollektivtrafik, toalettbåsgolv etc. Hur ofta har du torkat av den? Det är en bra idé att göra det en gång i veckan med varmt vatten och mild såpa med en mjuk trasa för att få bort smuts och bakterier.

Nu vet du vilka saker som samlar på sig bakterier, så du bör vara mer försiktig och lägga ner lite tid på att rengöra dem. Det är trots allt din hälsa som står på spel.